Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Muut altcoinit

Muut altcoinit

Altcoinit

Bitcoinin lisäksi kryptovaluuttamarkkinasta löytyy huomattava määrä eri vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja, ja näitä kutsutaan yleisesti nimellä altcoinit (engl. alternative to bitcoin). Altcoineja on kehitetty kryptovaluuttojen historian aikana huomattava määrä ja niitä on myös poistunut markkinoilta huomattavasti.

Altcoinien tulevaisuus on tietyllä tapaa epävarma, mutta niillä on kyllä potentiaalia nousta merkittäviksi toimijoiksi kryptovaluuttamarkkinoilla. Altcoinien menestys riippuu kuitenkin isosti siitä, kykenevätkö ne ratkaisemaan haasteensa ja tarjoamaan käyttäjille todellisia etuja bitcoiniin verrattuna.

Kryptovaluutat – kaksi eri ryhmää

Kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:

  1. Valuutat ja arvonsäilyttäjät, kuten Bitcoin ja Litecoin.
  2. Hajautetut ohjelmistoalustat, kuten Ethereum

Lisäksi kryptovaluutat voidaan myös jakaa hintasuorituskykynsä perusteella kahteen ryhmään: Oskilloijat ja heikentyjät. Oskilloijien hintakehitys seuraa bitcoinia, kun taas heikentyjät heikkenevät suhteessa bitcoiniin ja hiljalleen poistuvat markkinasta.

Bitcoin on pitkään dominoinut kryptovaluuttaskeneä markkina-arvonsa puolesta ja suurella todennäköisyydellä se tuleekin pysymään johtavana kryptovaluuttana myös tulevaisuudessa. Tästä huolimatta bitcoin ei tarjoa suoraa alustaa hajautetuille ekosysteemeille, vaikka erilaiset sidechain-ratkaisut, kuten Liquid, ovat mahdollisia.

Altcoinit – ominaisuudet ja mahdollisuudet

Altcoinit tarjoavat useita eri ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, joita bitcoinissa ei ole. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat ominaisuudet

  • Nopeammat ja edullisemmat transaktiot
  • Parannettu skaalautuvuus
  • Uudet ominaisuudet, kuten älysopimukset
  • Keskeisemmät hallintomallit

Altcoinit ovat siis merkittävä osa kryptovaluuttamarkkinoita, ja niillä on potentiaalia mullistaa nykyiset talouden ja teknologian järjestelmät. Haasteitakin riittää, sillä ainakin toistaiseksi niiden vähäinen tunnettavuus, heikko likviditeetti ja osittain myös tekniset haasteet vaikuttavat näiden toimintaan. Ja aina tietty riski on altcoinien osalta olemassa.

Bitcoinin rajoituksista johtuen toimialalla on kysyntää myös hajautettujen ohjelmistoalustojen tarjoajille, kuten Ethereum (ETH), Tezos (XTZ) ja Tron (TRX). Tässä artikkelissa käsittelemme myös Tetheriä, joka kuuluu vakausvaluuttoihin (engl. stablecoins).

Dash (DASH)

Dash on Moneron tapaan todella vanha kryptovaluutta, sillä se syntyi jo tammikuussa 2014. Dashin perustaja on amerikkalainen Evan Duffield, joka ei tosin ole enää projektissa mukana. Dash tunnettiin ensin nimellä XCoin ja sitten Darkcoin, mutta uudelleenbrändättiin nimelle Dash vuonna 2015.

Mielenkiintoisin osa Dashia on sen aidosti hajautettu hallinto ja masternode-palvelimet, joita voi pyörittää vain holdaamalla isoa määrää Dash-kolikoita. Nämä masternodet saavat myös äänioikeuden valuutan kehityksessä.

Dash on monien mielestä hieman rajatapaus privaattikolikoksi. Se on ennen kaikkea halpa ja nopea valuutta, jolle PrivateSend-toiminto tuo myös lisäarvoa. Kaikesta huolimatta Dashilla on poikkeuksellisen laaja käyttäjäkunta ja sen DAO-rakenteeseen perustuva ekosysteemi on hyvin mielenkiintoinen.

EOS

EOS on kolmannen sukupolven lohkoketjuratkaisu. EOS toimii käyttöjärjestelmänä sovelluksille, joita kutsutaan nimellä dapp, eli decentralized application.

Tunnetuimpia kilpailijoita EOS-järjestelmälle on Ethereum ja NEO. Kilpailijoistaan EOS eroaa siten, että sen virallinen käyttöjärjestelmä ei ole vielä valmis. EOS pyrkii olemaan ensimmäinen todellinen blockchain-käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa kehittäjille valmiita alustoja, joiden avulla dApp-sovelluksia voidaan rakentaa helpommin. EOS-järjestelmä sisältää tietyn määrän verkkokapasiteettia pilvitalletusta varten, mikä helpottaa sovelluskehittäjiä integroitumaan EOS-maailmaan.

Projektin kehittäjä Dan Larimer kutsuu EOS:ää blockchain-käyttöjärjestelmäksi. EOS skaalautuu tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Jos teet EOS-transaktion verkossa, se on perillä usein 10-20 sekunnissa lompakosta toiseen. EOS käyttää konsensusalgoritmina Dan Larimerin kehittämää DPoS eli Delegated Proof of Stake-mallia. Siinä verkosta valitaan pieni joukko validaattoreita ylläpitämään lohkoketjua. Fyysisiä louhintalaitteita ei tarvita, toisin kuin Ethereumissa. EOS-alustan suurin vahvuus on Block.One-yhtiön valtava potti rahaa, jonka se keräsi neljän miljardin taalan ICO:sta. Tämä likviditeetti pitää EOS:n kehityksestä huolta ainakin seuraavat 10 vuotta.

Tether (USDT)

Tether ei kuulu kumpaankaan alussa mainituista ryhmistä, eli arvonsäilyttäjiin tai ohjelmistoalustoihin. Sen sijaan Tether on vakausvaluutta (engl. stablecoin), jonka arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin (USD). Jo Tetherin nimi, USDT, viittaa sen arvon sitomiseen ko. varantovaluuttaan. Tetherin markkina-arvo on yli 8 miljardia euroa, mikä tekee siitä neljänneksi suurimman kryptovaluutan markkina-arvolla mitattuna.

Tetherin arvo on siis sidottu dollariin, minkä vuoksi se on treidaajille suosittu dollarin korvike. Sidoksesta johtuen Tetherillä pitäisi olla tokeneita vastaava määrä dollareita varastoituna. Monet uskovat, että nämä varat ovat yhtiön hallussa, mutta myös epäilijöitä on paljon. Tether on hyvin lähellä Bitfinex-pörssiä, joka alunperin kehitti Tetherin ratkaisuksi haastaviin pankkisuhteisiin. USDT:n lisäksi Tether on hiljattain lanseerannut Tether Gold-nimisen (XAUT) vakausvaluutan, joka perustuu dollarin sijaan kultavarantoon. Yksi Tether Gold vastaa siis tiettyä määrää kultaa yhtiön holveissa. Tether Gold toimii sekä Ethereumin ERC-20-, että Tronin TRC-20-alustojen päällä.

TRON (TRX)

TRON voidaan luokitella hajautettujen ohjelmistoalustojen kategoriaan Ethereumin kanssa ja se onkin yksi Ethereumin pääkilpailijoista. TRON syntyi ICO-rahoituskierroksen kautta vuonna 2017 ja perustui ERC-20-protokollaan. Sittemmin TRON on lanseerannut oman alustansa, jonka tärkein protokolla on TRC-20, Ethereumin tapaan. 2017 ICO-rahoituskierroksen jälkeen TRX-tokenin arvo nousi alle kuukauden sisällä tuhansia prosentteja. TRX-token on TRON-lohkoketjun natiivivaluutta.

TRON-projektille on nimetty kuusi eri kehitysvaihetta, jonka viimeisen vaiheen arvioidaan päättyvän vuonna 2025, eli projektin valmistumiseen on vielä matkaa. TRON:in tavoitteena on luoda hajautettu internet, jossa sisällön hallinta palautetaan sen tuottajalle. Käytännössä TRON:in protokollan tulisi mahdollistaa sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät pystyisivät kontrolloimaan täysin omia julkaisujaan ja saamaan maksun suoraan kuluttajilta TRX-tokenin avulla. TRON:in markkina-arvo on nousemassa miljardiin euroon 2020 toisen kvartaalin aikana ja TRON on seitsemänneksitoista suurin kryptovaluutta markkina-arvolla mitattuna.

Altcoin Usein kysytyt kysymykset

Mikä on altcoin?

Altcoin on vaihtoehtoinen kryptovaluutta, joka ei ole Bitcoin. Altcoinit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: valuutat ja arvonsäilyttäjät sekä hajautetut ohjelmistoalustat.

Miksi altcoineja on niin paljon?

Altcoineja on niin paljon, koska kryptovaluuttojen kehitys on nopeaa ja innovaatioita tapahtuu jatkuvasti. Altcoinit tarjoavat useita erilaisia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, joita bitcoinissa ei ole.

Mikä on altcoinin tulevaisuus?

Altcoinien tulevaisuus on epävarma, mutta niillä on potentiaalia nousta merkittäviksi toimijoiksi kryptovaluuttamarkkinoilla. Altcoinien menestys riippuu kuitenkin siitä, kykenevätkö ne ratkaisemaan haasteensa ja tarjoamaan käyttäjille todellisia etuja bitcoiniin verrattuna.